Kına Gecesi Nasıl Olur

Düğünden önce yapılan, (günümüz şartlarında uzaktan gelenler vb. durumlar göz önüne alındığından düğünden 2 gün önce yapılıp, bir gün dinlenerekte geçiriliyor), gelenek ve göreneklerimizden en duygusal gün olarak isimlendirebiliriz. Kına gecesi adetleri nelerdir, bugünü nasıl geçirmek gerekir gibi sorularımızın cevaplarını sizlerle paylaşacağız.
Kesinlikle bir yer tutmanızı tavsiye ederiz. Bir çoğunuz bu fikre karşı çıkabilir, kına gecesi dediğiniz kız evinin önünde yapılır diyebilir fakat size tavsiyemiz küçükte olsa bir yer tutmanız. Hafta içi bir yer ayarlamanız maddi olarakta sizleri zorlamaz.

Yörenizi göre, kemençe, davul-zurna… size en uygun müzisyenleri ayarlamalısınız.
Kına gecesinde, gelin adayı 2,3 farklı kıyafet değiştirebilir. Bize göre güzel bir abiye ile güne başlayıp, kına yakılacağı sırada bindallı giyinmenizdir.
Müzik eşliğinde ilerleyen eğlencenin ortalarına doğru kına yakma törenine geçilir.
Kına gecesinde, meşhur kına yakma töreninin meşhur türküsü eşliğinde olur. Kınayı getir aney, parmağın batır aney… Şuan bu anı yaşamayanlar için bir şey ifade etmesede emin olun ağlayacaksınız. Burda önemli olan kızımızın elini açmaması, kaynananın eli açmak için kızımızın avcuna altın koyması. Bu arada gelin kınasını genç ve mutlu kız yakması adettendir.
Kına merasiminden sonra, içecek ve kuruyemişler dağıtılır.
Adet böyledir, fakat istenirse yemekli kına geceside yapılabilir. Kına yakmadan sonra yemek servisi başlatılabilinir.